Dit raakt ons niet

Schijnbaar verontwaardigd titelt De Standaard boven een enorme foto op de frontpage : "Dit raakt ons niet".

Het gaat natuurlijk over de watersnood in Pakistan.

Nee, heren journalisten, dit raakt ons wel. Maar kunnen wij met onze giften de wereld overeind houden ? De ene ramp volgt de andere op ; de andere nog erger dan de ene.

Het menselijk leed is niet te meten, maar wat doen onze euros daar aan op de korte termijn ? En onze beschikbare middelen zijn ook niet onbegrensd. En ook hier leven nog tienduizenden mensen in zwarte miserie ; ook zij worden niet adequaat geholpen.

Er wordt verwezen naar de tsunami : maar wij zijn niet vergeten dat een zeer groot deel van de hulpgelden zéér lang op de rekeningen van de internationale hulporganisaties is blijven staan en -wie weet - nog staat. En dat een groot deel van wat uitgegeven werd in de zakken van crapuleuse dieven, rovers en afzetters terecht kwam.

En inderdaad, Pakistan heeft een zeer slechte reputatie : het is een door en door corrupt land dat wel geld heeft voor atoombommen en voor regionale oorlogen maar niet voor nuttige infrastructuurwerken of voor bijstand aan eigen bevolking ; het heeft een stinkend rijke bovenlaag en een totaal verwaarloosd proletariaat (hier is het woord niet slecht gekozen!) ; het is een broeinest voor internationaal terrorisme. Een schoolvoorbeeld van hoe een land niet geleid moet worden.

Hoe kan men in die omstandigheden effectief hulp bieden ?

De vraag stellen is ze beantwoorden. Ik doe niet mee. Deze keer niet.

4 comments:

Pablo Carpintero said...

Volgens mijn krant is de door de VN gevraagde noodhulp 350 miljoen euro. Een fractie van de kost van een vliegdekschip.

Zolang wapens belangrijker zijn dan mensen zal het schipperen blijven !

Pablo Carpintero said...

Naar het schijnt zijn 20 van de 170miljoen Pakistanezen getroffen door de watersnood. De kaarten die deze week in De Standaard stonden dekten een schijnbaar veel groter deel van het grondgebied. En de westelijke woestijn was gespaard maar daar wonen waarschijnlijk ook veel minder mensen.

Zou ons hier weer niet op een of andere manier een oor aangenaaid worden ?

Een verschrikkelijke ramp is het in ieder geval, maar cijfers en tekeningen zijn zeer gewillig en plooibaar.

pablo said...

De Vlaamse minister-president maakt zichzelf nog maar eens belachelijk met zijn krachtdadig ingrijpen :
http://www.apache.be/2010/08/het-krachtdadige-pakistanbeleid-van-kris-peeters/.

pablo said...

De Taliban dreigen hulpverleners aan te vallen. Ze noemen de aanwezigheid van de buitenlanders in hun land onaanvaardbaar, en beweren dat die onder het mom van hulpverlening andere plannen hebben.

Moet er nog zand (euh ... water) zijn ? Zolang de nationale regeringen het niet nodig vinden die achterlijke en verachtelijke moordenaars uit te roeien, zie ik geen reden om mijn standpunt te wijzigen. Overigens zullen we maar zwijgen over de regering zelf zeker, en over de onoverzichtelijke sliert zakkenvullers die haar achternalopen ?