Afspraken

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=R12TN2EV&word=respect+kost+geen+15+euro.

"... het is een vorm van elementaire beleefdheid om een afspraak tijdig af te zeggen. Dit geldt trouwens niet alleen bij de dokter, maar ook bij de kapper.

Respect voor de arts wordt dus omgezet in een boete van 15 euro, respect voor de tandarts kost je 90 euro per uur. Maar werkt dit ook omgekeerd? Wat doe je met artsen of specialisten die twee, drie, vier patiënten op het zelfde tijdstip 'boeken'? Wat doe je met patiënten die twee uur in de wachtzaal doorbrengen? Wat doe je met dagklinieken waar onderzoeken zodanig gepland worden dat patiënten een hele dag 'gegijzeld' worden? Of nog: je komt aan in het ziekenhuis en je geplande operatie wordt voor de tweede keer op rij een week uitgesteld. Allemaal dagelijkse realiteit voor patiënten."

In de bijna zeventig jaar dat ik hier al rondloop kan ik me niet herinneren dat ik ooit een keer op het exacte uur van de afspraak door een dokter ontvangen werd. En er kunnen zeker niet altijd onvoorziene omstandigheden of prioriteiten aangevoerd worden. Het lijkt er zelfs op dat sommige dokters ook systematisch aan overbooking doen. Zelfs als eerste patiënt 's morgens lukt het meestal niet om op tijd binnen te raken !

Een beetje wederzijds respect zou wonderen doen. "Straffen" met geldboetes is totaal overbodig.

No comments: