Horeca

"De horeca kan op vijf jaar tijd tot 18.000 arbeidsplaatsen creëren, als het btw-tarief voor hun sector verlaagd wordt van 21 naar 6 procent. Dat melden de horeca-federaties donderdag bij de voorstelling van een studie over de effecten van zo'n btw-verlaging.

Volgens de sector zal de staat de verloren belastinginkomsten al na zeven jaar hebben terugverdiend. Ook de consument zal van de maatregel profiteren, omdat die zal leiden tot een betere bediening en een prijsreductie van 2 à 3 procent, verzekert de horeca voorts."

Zie : http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF20090820_032&word=horeca+BTW.

18.000 arbeidsplaatsen ? Vergeleken met wat ? Dat is een nogal gratuite bewering van een sector waarin zwartwerk een kunstvorm is. En een prijsreductie voor de klant ? Wat een "royaal" percentage wordt ons hier voorgespiegeld - je zou het verschil met moeite opmerken op de rekening ! En zelfs die mini-reductie is waarschijnlijk niet meer dan een fabeltje in een sector waar de eerste de beste brasserie nu het prijsniveau hanteert van topbedrijven drie of vier jaar geleden !

Er zijn gewoon veel te veel (vr)eethuizen in dit land. Laat hen die de druk van de fiscaliteit niet kunnen dragen gewoon verdwijnen. Want alle reality tv programma's ten spijt is het is hoog tijd dat die sector grondig gesaneerd wordt.

1 comment:

pablo said...

Een zeer duidelijke reactie van een neutraal persoon :

http://www.tijd.be/nieuws/commentaar/Geen_btw-verlaging.8221983-620.art.

Een kort citaat :

"Maar verbazend genoeg geven de onderzoekers toe dat de grote winnaar de horeca-uitbaters zelf zijn. Zij zien de gemiddelde winstmarge stijgen van 7,8 procent naar 16 procent.

Dat is om twee redenen niet rechtvaardig: het kan niet dat de uitbaters hun winst zien verdubbelen terwijl de overheid in de problemen komt en de klant niets merkt. Maar de vraag is ook waaraan de horeca die gunst zou hebben verdiend. De autosector kan alleen maar dromen van een winstmarge van 7 procent. Hetzelfde gaat op voor pakweg de warenhuis- of de toerismesector."

Stekke tjiepkes ...