Schaamteloos

In De Morgen levert Yves Desmet een duidelijk commentaar over onze banksters in "De schaamte voorbij".

Een uitreiksel :

"Nog even, we voorspellen het u, en de banken gaan ons een prijs aanrekenen om ons geld op ons spaarboekje te mogen houden. Opbrengen doet het geld in ieder geval niet meer, nu de rente tot een historisch lage 1 procent is teruggevallen."

"Het lijkt dan ook een goede zaak uw studerende zoon of dochter alsnog aan te bevelen bankier te worden. Erg veel moet je er niet voor kunnen, je komt ongeveer met alles weg, en het verdient bijzonder goed.

Nadat ze eerst een wereldwijde economische crisis hebben veroorzaakt door een zeepbel aan rommelkredieten op te bouwen, door producten op de markt te brengen die ze zelf niet begrepen. Terwijl een gewone mens al een huis moet hebben om het bedrag ervoor te kunnen lenen, vonden bankiers er geen graten in schuldposities op te bouwen die tot zestig keer hoger lagen dan hun eigen vermogen.

Toen barstte de bubbel. Normale bedrijven zouden direct failliet gegaan zijn, maar banken kunnen of mogen dat niet, want, zo luidt het credo, zij zijn de motor van het hele economische systeem. Dus moest de belastingbetaler een nooit geziene miljardeninjectie ophoesten, en waarborgen leveren die nog generaties op de begrotingen gaan wegen. Hij wordt daarvoor nu beloond met de laagste rente ooit.

Maar de banken glunderen. Door de staatswaarborgen verminderen de risico"s van de rommelkredieten, de rentes kelderen en zo krijgen de banken een vrijbrief om haast risicoloos opnieuw forse winst te maken. En zichzelf, blind voor hun eigen verantwoordelijkheid, opnieuw topbonussen toe te kennen en te gaan lobbyen tegen iedere strengere regelgeving. Want de resultaten zijn toch opnieuw behoorlijk, nietwaar. Het is de schaamte ver voorbij."

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2462/Standpunt/article/detail/966261/2009/08/13/De-schaamte-voorbij.dhtml.

Maar ja, zolang alles "marktconform" verloopt is er geen vuiltje aan de lucht nietwaar ? De banksters mogen ongestraft onze zakken ledigen, maar het tegenovergestelde is en blijft toch toch bankroof ?

De EU en de regeringen vinden het noodzakelijk om de meest onnozele en betekenislose zaken drastisch te reguleren ; maar de banken ? Euh ho, dat is een andere pot mosterd !

No comments: