Le Michelin et ses étoiles

Er lopen weer een pak ontgoochelde koks (= chefs) rond in dit land. Ze kregen geen ster of verloren er een.

Onmiddellijk lees je dan een commentaar, genre "Michelinsterren maken niet rijk". Natuurlijk maken die sterren niet rijk , zeker hen niet die er geen (meer) kregen, en voor wie de druiven nog maar eens te zuur waren

Michelin is een groots opgezet en enorm succesvol circus. Jaren terug liep ik er graag in mee en pikte nu en dan een sterrenrestaurant (een of twee sterren, nooit drie) uit wanneer de gelegenheid zich voordeed. En neen, kwade tongen, niet alleen indien het bedrijf betaalde !!

Nu mijd ik alle sterrenrestaurants, en alle restaurants die vermeldingen krijgen in de stilaan ontelbare gidsen.

Ik ben oud en wijs genoeg geworden om te weten dat de enige bijna mathematische zekerheid die je hebt wanneer je in dergelijke gelegenheden gaat eten een sterk overtrokken en nu en dan zelfs astronomische rekening is, waar je sterren gaat van zien.

En zijn je gasten dan onder de indruk ? Denken zij "Whaauw dat kan en wil hij betalen ?" of is het eerder van : "De onnozelaar, zo'n verschrikkelijk dure cinema ?"

4 comments:

Pablo Carpintero said...

Het is me ook al meer dan eens opgevallen dat "begoede" mensen die een van die eettempels betreden dat doen met veel meer eerbied en ingetogenheid dan wanneer ze een kerk betreden, bij voorbeeld voor de middernachtsmis met Kerst, want dat is in hun ogen niet meer dan een traditioneel theaterstuk waar ze ieder jaar weer naar toe gaan. Terwijl ze in een eettempel de diepste culinaire en spirituele, ja bijna mystieke gevoelens en ervaringen kunnen ondergaan.

I hate Michelin stars !

And I hate Christmas, or rather what it has become.

de 2de president van europ said...

liever een goei frituur dan een slecht sterren....!!!

en in da frituur kan ik vele keren terug komen.
voor dat sterren... heb ik geen geld en ook geen zin om er heen te gaan, zou me er niet goed voelen tussen die ....zakken!!

Pablo Carpintero said...

Excellentie,

één president is al erg genoeg. Een tweede kunnen wij missen als de pest.

pablo said...

Lees ook :

http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1033054/2009/11/24/De-hoge-prijs-van-een-Michelinster.dhtml.

Een totaal onovertuigend betoog : indien die toprestaurants inderdaad geld verliezen moeten ze hun prijzen nog maar eens verhogen. Indien er dan nog minder klanten komen is er geen voldoende vraag naar hun product en kunnen ze maar beter sluiten.

De staat heeft in die elitaire sector geen enkele rol te spelen.