H1N1

Ik heb de berichtgeving over deze epidemie (pandemie ???) altijd sterk overtrokken gevonden en uiterst kritisch benaderd. Volgens de allereerste berichten had nu al een niet onaanzienlijk deel van de wereldbevolking dood of ziek moeten zijn.

Verleden week heb ik mijn "gewone" spuit tegen de griep laten zetten en mijn huisdokter heeft er toch op aangedrongen dat ik ook de speciale injectie laat uitvoeren, hetgeen ik niet van plan was.

Dit weekend staat "H1D1 en de angstpandemie" over twee bladzijden gespreid in de krant. Ik lach met al die horrorverhalen, maar wordt pas bang wanneer ik de commentaren van de specialisten lees die willen dat we de prik nemen.

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=NT2HLG60.

Indien (een belangrijk "indien") deze personen juist geciteerd zijn is er wel degelijk reden om zich zorgen te maken ! Zinnen als "klein genoeg om ongevaarlijk te zijn", "op korte termijn geen sprake ... van noemenswaardige complicaties" of "geen enkel wetenschappelijk bewijs" om bepaalde negatieve berichten te ondersteunen, en zo voort, jagen mij de boom in.

Vrijblijvende dokterspraat ! Soms lijken dokters verdomd goed op economisten : die weten ook (nu en dan ?, soms ?, meestal ?) niet wat ze vertellen, of schatten de gevolgen van hun hypotheses totaal verkeerd in.

2 comments:

Pablo Carpintero said...

Ooit al eens gedacht aan de gigantische economische en financiële belangen die hier in het spel zijn ?

Analisten (niet mijn beste vrienden, maar alla) verwachten dat een enkele van de producenten van het vaccin (en er zijn meerdere producenten) dit jaar alleen meer dan 1 miljard pond zal binnenrijven. Laat dat nog omzet zijn en geen winst - het artikel is niet duidelijk - dat is en blijft een enorm bedrag.

Kunnen wij in die omstandigheden volledig neutrale en volledige informatie verwachten ? En is dat zelfs mogelijk na zo'n korte periode voor de ontwikkeling van het vaccin ?

Pablo Carpintero said...

Het griepcircus draait voort.

Onze griepguru vandaag in De Standaard op blz 6:

"Zolang er epidemiologisch niets wijzigt en de mortaliteit niet ingrijpend verandert, houden we vat aan de huidige aanpak."

Ja, dat heb je goed gelezen !