Een bekeerling

In het huis van de vader zal er meer vreugde zijn voor een schaap dat teruggevonden werd ... "or words to that effect". Ik ben niet zo bijbelvast.

Onder de titel "Wij economisten zijn ontspoord" publiceert De Standaard van dit weekend een uitgebreid interview met prof Paul De Grauwe. De Grauwe is een gewezen hogepriester van de vrije markt theorie maar heeft zijn geloof verloren. Want meer dan een schijnbaar aantrekkelijke theorie was het niet. Ik zal niets citeren en uit zijn verband rukken, maar dit is een artikel dat een ereplaats zal krijgen in mijn archieven.

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=LG2HAHM3.

Of toch één citaatje, ik kan het niet laten. Op de vraag of de banken en de financiële sector lessen getrokken hebben uit de crisis, antwoordt hij :

"Neen. Ik maak me zeer grote zorgen. De regels voor de bankwereld worden een beetje strenger gemaakt, maar het businessmodel zélf laat men onaangeroerd. De scheiding tussen depositobanken en zakenbanken komt er niet. Nochtans hebben we ook in de jaren dertig gezien hoe gevaarlijk het is die twee soorten banken te vermengen. Toen besliste men in heel wat landen - in de VS maar ook bij ons - om die verschillende activiteiten op te splitsen. Nu weigert men dat.' "

Ook over Electrabel heeft hij een en ander te vertellen.

Sterk aanbevolen !

2 comments:

pablo said...

"in de jaren dertig", en nu weer.

pablo said...

Ook zeer lezenswaardig : het verschil tussen bankiers en proffen economie"

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=AM2HE9UV.