Wat een pretentie !

De eerste minister van Griekenland, een land dat nooit tot de EU had mogen worden toegelaten omdat het nooit de voorwaarden tot toetreding heeft vervuld, wil blijkbaar nog lessen komen geven aan zijn collegas. "He painted himself into a corner", en komt nu nog een soortement ultimatum stellen.

In de zakkenwereld zou de toestand van Griekenland omschreven worden als een faillissement, waarschijnlijk zelfs als een bedriegelijk faillissement. Dat verhindert de Griekse politieke klasse niet om toch nog "de grote jan uit te hangen" op Europees niveau.

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/3324/Financiele-crisis/article/detail/1081656/2010/03/18/Griekenland-wil-volgende-week-EU-akkoord-over-steun.dhtml.

Voor één keer kan ik begrip opbrengen voor het standpunt van de Duitse kanselier, die vindt dat het mogelijk zou moeten worden om de slechte leerlingen te verwijderen uit de euroclub - met her risico dat België vroeg of laat ook in een "Grieks scenario" belandt.

De Eurozone mag niet uitgroeien tot een verzekering tegen wanbeheer. Moet gans Europa opdraaien voor de fouten van Griekenland ?

Lang heb ik getwijfeld aan de maakbaarheid van de Euro. Monetaire unie leek me onmogelijk zonder fiscale unie, waarschijnlijk zelfs zonder politieke unie. Het vroege succes van de Euro heeft mij doen twijfelen. Maar ik vrees dat er geen monetaire mirakels bestaan.

Zie ook de recente post : "Euro ?"

2 comments:

pablo said...

"Greece: Will Ask for IMF Help if EU Fails"

Read more: http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1973300,00.html#ixzz0iYoEngpr.

That's impressive. Who has failed ? Greece or the EU ? Does the EU have to clean up after Greece ?

Idon't think so.

Pablo Carpintero said...

Lees ook :

http://www.tijd.be/nieuws/commentaar/Principieel_Berlijn.8893826-620.art.