Uit de krant

-- "De brand van het millennium" - een kop in grote letters. Is de Taj Mahal of de Sint Pietersbasiliek in Rome uitgebrand ? Nee, de Sint Pieterskerk in het mooie Pajotse Galmaarden. Een ramp ? Zeker ... maar niet overdrijven, ook niet wanneer de bron van het citaat blijkbaar een luitenant bij de brandweer is.

-- Zelfs in verdenking gestelde ex-politici zeggen soms iets zinnigs : "Het is niet omdat een of andere journalist vindt dat er een probleem is, dat dat er ook is. Anders zouden er veel problemen zijn in dit land."

-- "Het perfecte kind bestaat niet".

"We hebben de definitie van het normale kind zodanig verengd dat er bijna geen normale kinderen meer zijn. Op elk kwaaltje wordt een label geplakt." "Voor alles bestaat een labeltje : daarmee geven volwassenen aan dat het probleem bij het kind ligt en niet bij hen."
In het Gents zegt men : "stekken tsiepkes, tes maïs !!!". En, nog over de labeltjes, misschien een stap te ver : "Mogelijk is dat een verklaring voor de wachtlijsten in de hulpverlening."
Ook : "We vermoeden dat zij die het meest hulp nodig hebben er het minst makkelijk toegang toe vinden."

Ik denk dat het probleem nog dieper ligt : kinderen worden niet meer opgevoed - ze moeten zichzelf opvoeden en dus keuzes maken die ze (nog) niet aankunnen. Dikwijls hebben ze ook geen voorbeeldmodellen meer in onze permissieve maatschappij. Hoe kan men dan nog verwonderd zijn dat er zoveel kinderen in de knoop geraken ?

No comments: