Opvoedingsbelofte

Uit De Standaard van vandaag : het Instituut voor Gezinswetenschappen bepleit dat ouders een 'opvoedingsbelofte' afleggen bij de geboorte van een kind.

"Ouders moeten beseffen waaraan ze beginnen als ze kinderen ter wereld brengen. Ze doen dat meestal wel, maar het zou goed zijn dat de samenleving toch vraagt dat te formaliseren. Ze vraagt dat ook aan mensen die huwen of formeel gaan samenwonen : die worden 'eraan herinnerd' dat ze elkaar moeten steunen 'in goede en kwade dagen'. Het zou mooi zijn als we dat ook aan ouders zouden vragen als ze de geboorte van een kind komen aangeven... Zo'n opvoedingsbelofte zou inhouden dat de ouders plechtig verklaren zich te allen tijde, in goede en kwade dagen, blijvend te zullen inzetten voor de opvoeding van hun kind. Ze kan herhaald of aangepast geformuleerd worden als wedersamengestelde gezinnen ontstaan. 'We moeten mensen aanmoedigen tot duurzaam engagement.' "
Dat "plaatst ... de overheid ook voor verplichtingen. Die waakt wel over de fysieke gezondheid van het kind: Kind&Gezin zet vaccinatieschema's op, heeft personeel dat voedings- en andere tips geeft. Maar het zou ook bekommerd moeten zijn over de opvoeding en de psychische ontwikkeling van kinderen en de pedagogische begeleiding van hun ouders. Ouders moeten de kans krijgen zich te bekwamen in het opvoeden. Veel ouders hebben daar nood aan nu de 'technologie van het opvoeden' almaar minder spontaan wordt overgedragen in de samenleving. Het idee van de opvoedingsbelofte is niet nieuw. ... Er zijn wel gemeenten - waaronder Sint-Truiden - die eraan denken die belofte in te voeren."

Deze wereld is inderdaad waanzinnig en knettergek aan het worden : "eigen geluk eerst" primeert alles. Wij spuwen - terecht - op "eigen volk eerst" maar beleven passioneel "eigen geluk eerst", ten koste van alles en iedereen.

Waar gaan we naartoe wanneer mensen er zelfs moeten aan herinnerd worden dat de opvoeding van hun kinderen hun allereerste en - in alle betekenissen van het woord - heilige plicht is ? Wie dat niet aanvaardt en beleeft is het niet waard kinderen te krijgen !

2 comments:

Pablo Carpintero said...
This comment has been removed by the author.
Pablo Carpintero said...

Uit Het Nieuwsblad : "Een Australische chauffeur heeft een boete gekregen omdat hij blikken bier vastgespte op de achterbank terwijl zijn eigen kind op de bodem van de wagen moest gaan liggen."