Rusthuizen

Geplukt op de website van De Tijd :

"De rusthuismarkt heeft het voordeel dat ze een stabiel inkomen biedt, maar de vele regels maken er ook een markt vol valkuilen van. Dat marktleider SLG nu via een zakenbank aan de meest biedende wordt verkocht, roept ethische vragen op. Door de gereguleerde tarieven kan een investeerder enkel door ‘efficiencyverbetering’ zijn investering rentabiliseren. Zo worden bejaarden een hefboom voor ‘rendement op eigen vermogen’. ... Rendementsverbeteringen in een markt waar elke tariefverhoging de goedkeuring van economische zaken moet krijgen, kan dan enkel via productvernieuwing en/of efficiĆ«ntieverbetering. Besparen op bijvoorbeeld de kwaliteit van het eten roept dan weer ethische vragen op."

Is het mogelijk de primauteit van het winstbejag ten koste van de (weerloze) klant nog wolliger en ongevaarlijker voor te stellen ?

Zie : http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_diensten/Rusthuismarkt_lucratief_en_complex.7080578-431.art.

En uit een aanverwant artikel :

"Waterland probeerde vooral de interne troepen gerust te stellen, waaronder onder meer het management van de rusthuizen."

Het management moet gerust gesteld worden, maar wie maalt er nog om de klanten behalve het uitvoerend personeel dat ook gekneld zit tussen aandeelhouders en klanten ?

Zie : http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_diensten/Rotschild_doet_rondje_langs_de_velden_met_rusthuisbedden_Waterland.7074940-431.art.

Is er nog een betere argumentatie mogelijk tegen de privatizering van rusthuizen dan het vorig paar zinnen, waarin de bewoners - en in zekere mate ook het uitvoerend personeel - maar de "collateral damage" moeten dragen van de hebzucht van de aandeelhouders ? Of ben ik de enige die witheet van woede wordt bij het lezen van dergelijke inhumane onzin ?

Ik kan het nooit genoeg uitschreeuwen : financieel-economische principes hebben niets, maar dan ook niets vandoen met de sociale sector waar het gaat over het welzijn van de mens en niet over winst !!

No comments: