Einde

Met het overlijden van grootjuffrouw Marcella Van Hoecke komt te Gent een einde aan bijna 800 jaar begijnenleven. Zowel het St-Elisabeth "groot" begijnhof als het Onze-Lieve-Vrouw-ter-Hoyen "klein" begijnhof gaan terug tot het begin van de dertiende eeuw en nemen het jaar 1234 aan als hun stichtingsdatum. Marcella Van Hoecke was de laatste overlevende van het "klein" begijnhof en werd net geen 100 jaar.

Zie : http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=79858.

In 1874 verhuisden nog meer dan 600 begijnen van het vroegere groot begijnhof St-Elisabeth naar het nieuw groot begijnhof dat in St-Amandsberg gebouwd was door de hertog van Arenberg. Daarnaast bleef ook het klein begijnhof actief.

Dat is nu allemaal onherroepelijk en definitief afgelopen. Een mogelijke herleving van het religieuze leven zal daar niets meer aan veranderen. Misschien pleeg ik ooit nog wel een post over de begijnen. Hun mannelijke tegenpolen, de begarden, zijn nooit echt aangeslagen ; daar was ook geen religieuze of sociale behoefte aan. Hoewel de begijnen over het algemeen als oude kwezels aanzien werden, waren zij toch in zeker mate feministen avant la lettre.

No comments: