Slordige statistieken

Uit de krant van vandaag :

--- "De helft van de meisjes van 15 in Vlaanderen vindt dat ze te veel wegen. Bij de jongens is dat slechts één op vier. Maar wie zich dik voelt, gaat daarom nog niet op dieet. Dat doet 20 procent van de meisjes."

Twintig procent van de meisjes, of twintig procent van de helft die zich te dik voelen ? En zulke "duidelijke" statistieken vind je in ieder dagblad meerdere keren per dag ...

--- "Voor het eerst zijn er statistische gegevens die verschuivingen in onze levensstijl laten zien. Een groot tijdsbestedingsonderzoek met gegevens van 6.400 Belgen uit het jaar 2005 toont spectaculaire verschillen met een gelijkaardig onderzoek in 1996. ... Om te beginnen werken we met z'n allen veel minder dan veertig jaar geleden : de gemiddelde werkweek voor een man zakt van bijna 44 uur in de week naar 25 uur." Het artikel in de krant bulkt van dat soort vergelijkingen.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat voormeld gegeven verder in het artikel een beetje genuanceerd wordt. Maar toch, dit soort gemiddelde maakt dat vele mensen verdrinken in een rivier van gemiddeld een meter diep.
*
Don't you worry, I'm ranting about statistics again.

No comments: