Mijmeringen

Minstens één Nederlandse krant vindt dat de Belgen die bedrijven overnemen machos zijn : " ... vergeten dat de Belgen machtsdenkers zijn, is op zijn minst naïef te noemen. Want het zijn geen begripsvolle Duitsers die de macht hebben gegrepen, maar Belgen. En Belgen omringen zich met Belgen."

Eerst een sneer - omdat ik het echt niet kan laten : die vergelijking met de Duitsers is me toch een stap te ver. Hoe begripsvol die echt waren hebben de oudere Nederlanders toch zelf aan de lijve kunnen ondervinden tussen 1940 en 1945 ?

En, iets ernstiger : één goede reden is - en dat werd gisteren en vandaag in de krant nog eens aangetoond - dat Vlamingen en Nederlanders een verschillende taal spreken, en dat ze daarenboven in een heel andere, in Nederland theoretisch veel participatiever bedrijfscultuur leven. Dat heb ik indertijd zelf genoeg ondervonden. Het was soms verschrikkelijk moeilijk iets van onze Nederlandse filialen gedaan te krijgen : de weg was bezaaid met "misverstanden". Onze Waalse collega's gingen er soms van uit dat les Flamands sneller iets gedaan zouden krijgen van les Hollandais. Was dat even een misrekening !

Nadien heb ikzelf nog enige tijd onder een Duits regime geleefd. Het is inderdaad zo dat het jaren duurde eer de Duitse overlords duidelijk hun stempel op het bestuur durfden drukken. Ze wisten tenslotte ook dat ze een welstellende en rendabele groep hadden kunnen overnemen, mede door de de specifieke - naar mijn mening zeer betreurenswaardige - doelstellingen van een Belgische grote aandeelhouder, die intussen zelf van de kaart verdwenen is. Maar toen ze "in gang schoten" hebben ze meteen het ganse zaakje zo goed als mogelijk in een Duitse eenheidsworst gedraaid. Gelukkig heb ik dat niet meer meegemaakt.

Maar ... om het even wie de macht heeft : Belgen, Nederlanders, Duitsers, Fransen enz ... Het is gewoon een kwestie van tijd - en heel misschien een beetje van stijl - voor ze die ook laten voelen. En wanneer dat gebeurt kunnen we alleen hopen dat de machtshebbers ook competent zijn. Spijtig genoeg is dat soms niet meer dan een wensdroom.

*
Some musings about various "national" management styles in Europe. In the short to medium term, a common European management style is a distant dream, objective, or whatever you want to call it. Even large multinational corporations keep most of the main characteristics of their homeland.

No comments: