Danzig

Indien een corridor tussen Wallonië en Brussel door het Zoniënwoud en over de Steenweg op Waterloo de prijs is van het voortbestaan van België kunnen we misschien beter onmiddellijk de boeken toe doen.

Niet omdat we geen morzel "vlaamsche grond" willen opgeven, maar omdat het een oerstom, puur provocatief, en totaal nutteloos idee is. Wat kan zo'n corridor in hemelsnaam oplossen ? Wie heeft er politici met kleurpotloden nodig ? Komt er prikkeldraad aan te pas ? Waarom kan er geen echt democratische oplossing uit de bus komen ?

Ik zou stilaan gaan geloven dat de weinige nog actieve politieke hersenen aan beide zijden van de "taalgrens" stilaan volledig gebetonneerd en verstard geraakt zijn, en dat het spelletje niet langer gaat over een - mijns inziens overbodige - regionale staatshervorming, maar over wie "de langste heeft". Vulgair ? Ja ! Het gepaste antwoord op de politiek.

De staatshervorming zou er niet over moeten gaan wie wat mag doen op welk niveau maar over het gepaste niveau van de overheidsuitgaven, met een vaste focus op de basisopdrachten van de staat en op de echte sociaal-economische behoeften, waarbij alle politiek correcte maar overbodige uitgaven worden afgestoten. Dat is een steenharde, maar onmisbare oefening, die ons jaren en jaren van "groei" zal kosten. Maar de huidige groei is so wie so gebaseerd op bouwvallige fundamenten.

Zonder die zware - en zeer fundamentele - ingreep blijven we maar wat aanmodderen. Wat de burger zelf kan betalen, zelfs indien hij dat niet graag doet, dat moet de overheid niet betalen.

Er worden miljarden euros door ramen en deuren gesmeten, maar daar gaat het blijkbaar niet over. Het belangrijkste is wie mag smijten.

Maar eigenlijk ben ik niet volledig eerlijk : indien de overheid inderdaad een zero base budgeting zou gaan toepassen op de fundamentele opdrachten van de staat en met afstoting van al de rest, dan zouden niet alleen de politici, maar de inwoners van het ganse land op hun achterste poten staan schreeuwen.

Zolang we niet willen inzien en aanvaarden dat we zowel nationaal als internationaal ver boven onze beschikbare middelen leven - en dat we de toekomst van ons land en van de wereld aan het verpokeren zijn - zal er weinig of niets veranderen. En ik verwacht ook niet dat er iets verandert. Soms ben ik blij dat mij rol in dit slechte toneelstuk stilaan ten einde loopt. Het zal mijn tijd nog wel duren.

An article about the unlimited stupidity of Belgian politic(ian)s. I am too mad to translate it, and as I stated before, our reputation is bad enough as it is.

No comments: