Mensen zonder papieren

Mgr. Roger Vangheluwe ontmoette zaterdagnamiddag in het bisschopshuis in Brugge een twintigtal mensen zonder papieren uit zijn bisdom. De bisschop wilde op die manier zijn medeleven betuigen met de actievoerders die ijveren voor de regularisatie. Hij luisterde naar hun persoonlijke en zeer verschillende verhalen. Na afloop stelde de bisschop “diep onder de indruk te zijn van de overlevingskracht en moed van deze mensen, maar ook van hun bijna wanhopige schreeuw om recht en toekomst”. Hij zei zich te schamen “voor de wijze waarop ons land omgaat met deze mensen die zoeken naar een veilige woonplaats, en onder meer voor de vele jaren dat men hen in onzekerheid laat over hun toekomst - dat leidt fataal tot wanhoop”.

Bisschop Vangheluwe noemde zich “ fier en dankbaar voor zoveel vrijwilligers en professionelen - religieuzen, priesters en leken - die zich dag na dag met verregaand engagement voor deze mensen blijven inzetten en met hen op zoek gaan naar overlevingskansen”. Mgr. Roger Vangheluwe wil met zijn gebaar “duidelijk maken dat een humanitaire benadering van het vraagstuk van de migratie alle voorrang verdient”. Hij drukte tevens zijn verbondenheid uit met pastoor DaniĆ«l Alliet en zijn pastorale equipe in de Brusselse Begijnhofkerk. Hij sluit zich ook aan bij de dringende oproep “om de regels voor de regularisatie ruimhartig te maken, ze dringend te publiceren en zonder verwijl van kracht te laten worden”.

Uit : http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=80530.

Met alle respect voor de bisschop, en ik steun zijn vraag - maar is dit niet te vrijblijvend ? Moeten alle deuren wagenwijd opengezet worden voor alle sukkelaars overal ter wereld ? Mijn hart zegt ja, mijn verstand zegt neen. En de berichten die recentelijk uit de Begijnhofkerk gekomen zijn getuigen ook niet van een flexibele positieve instelling, hoewel de omstandigheden daar als uiterst dramatisch omschreven worden. Dat zou pas indruk maken !

En is er, in afwachting van een oplossing, geen plaats meer in het bisschopshuis voor een geste die wat overtuigender zou overkomen ?

No comments: