Jongeren en alcohol

"Drie op de vier Vlaamse leerlingen van 13 jaar dronk al eens alcohol, en een op de zeven was al eens dronken. In de categorie van 15 tot 16 jaar behoren de jonge Belgen tot de meest regelmatige alcoholgebruikers van Europa ... ".

Weeral niet bepaald duidelijk, maar de cijfers zijn wel angstaanjagend !

Een mooie illustratie van de permissiviteit in onze samenleving waar elkeen zo graag elke verantwoordelijkheid op iemand anders afschuift. De jongeren moeten alles kunnen experimenteren, en een zin die in de geschiedenisboekjes zal komen als illustratie van de jongste decennia : "Moet kunnen!".

Als toegift een mooie illustratie van het NIMBY syndroom : "In theorie is Unizo niet gekant tegen het afbakenen van de alcoholverkoop aan jongeren. 'Maar het heeft slechts zin als alle betrokkenen er achter staan : ouders, opvoeders, jeugdbewegingen en vooral de jongeren zelf. Alle verantwoordelijkheid eenzijdig doorschuiven naar de winkeliers zet geen zoden aan de dijk." Voor hen die het niet zouden weten, Unizo is een zelfstandigenorganisatie.

Een - niet statistisch - vraagje aan Unizo : indien iedereen accoord gaat, waarom is er dan nog reglementatie of wetgeving nodig ?

No comments: