Wereldbevolking

Ik weet het ... statistieken ! Maar toch lees ik graag artikels zoals "Met hoevelen staan we straks voor de hemelpoort ?". Wees gerust, het gaat niet over de "pearly gates" maar over het totaal aantal mensen die ooit deze planeet bevolkt hebben.

"In totaal zouden er 110 miljard mensen ooit geleefd hebben".

Lees : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=2D2MJP25&word=met+hoevelen+staan+we+straks+voor+de+hemelpoort.

Een schatting blijft een schatting, maar 110 miljard lijkt me toch behoorlijk hoog. En het artikel bevat ook een paar voor mij onbegrijpelijke passages.

" ... weten we dat er aan het begin van onze jaartelling naar schatting 300 miljoen mensen op aarde waren. Rond 1650 was er hooguit een half miljard mensen op aarde.

De aanvankelijk trage groei van de wereldbevolking ging over in een snelle groei rond 1750, en in een héél snelle groei rond 1950. Die plotse groeispurten zijn te danken aan de landbouwrevolutie, de industriële revolutie en de opkomst van de geneeskunde. Aan de vooravond van de landbouwrevolutie moet de wereldbevolking amper vijf tot tien miljoen zielen hebben geteld."

500 miljoen mensen in 1650 ; en 5 tot 10 miljoen voor de "landbouwrevolutie" die tegelijkertijd vermeld wordt met de industriële revolutie en de opkomst van de geneeskunde ? Wanneer heeft die "landbouwrevolutie" dan plaats gehad ?

Slordige redactie of drukfout ?

1 comment:

piet azijn said...

En een venijnige knauw naar mgr Léonard is in die politiek correcte krant natuurlijk ook nooit weg ...