Kleine schoonheidsfoutjes verschijnen wel eens wanneer professoren kerkelijk recht zich gaan verdiepen in economie. Hoewel de meeste economisten "priester" zijn in een of andere dogmatische "Theorie" denk ik niet dat de omgekeerde beweging ooit bestaan heeft.
Rik Torfs schreef : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=5R2MKBJK&word=onze+eeuw.
Daarin schrijft hij onder andere over de economische successtory in Duitsland in de jaren dertig :
"Want nu terug naar Helmut Schmidt. Een foto toont hem met een sigaret tussen wijs- en middenvinger. Een sigaret! Eigenlijk had hij al dood moeten zijn. Maar hij leeft, en heeft het over het nazisme. Over hoe het, na 1936, in een ijltempo radicaliseerde. Waarom ging het zo snel? Waarom hadden vele Duitsers nauwelijks moeite met een regime dat op humaan vlak langs alle kanten schandelijk tekortschoot? Volgens Schmidt omdat er tussen 1933 en 1936 onder leiding van bankier en minister Hjalmar Schacht (1877-1970) een economisch wonder plaats had gevonden door gebruik te maken van de Keynesiaanse theorie die een gemengde economie voorstond. Van zes miljoen werklozen in 1933 tot nul in 1936. Een huzarenstuk, dat het regime in de ogen van velen voldoende legitimiteit verschafte om het in zijn goorste ontsporingen te volgen."
Uitermate boeiend : "door gebruik te maken van de Keynesiaanse theorie". Ter intentie van onze perfesser : het wereldberoemde boek "The general theory of employment, interest and money" van John Maynard Keynes verscheen pas in 1936. Handige kerels, die Duitsers !
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment