Mentale golven

Ik heb nogal wat achterstand bij het lezen van Tertio. Zo lees ik nu pas het nummer van 27 januari met een artikel over inzichten en theoriën van Helmut Gaus(° 1942), emeritus hoogleraar aan de UGent, die "vijftig jaar onderzoek" besluit met een "verrassende stelling". Volgens hem sturen mentale golven de conjunctuur. De man heeft de Kondratieff herontdekt.

Ik weet niets over het onderzoek van die historicus - politicoloog "wiens zienswijze stoelt op een combinatie van inzichten uit de geschiedenis, de sociologie, de economie, de psychologie en de politicologie Zo'n aanpak is vandaag in de universitaire wereld met zijn doorgedreven specialisatie bijna onmogelijk". Een echte generalist van de oude stempel quoi ?

Toen ik het artikel las dacht ik even dat ik in een of ander "boekje" verzeild was. Zo'n oppervlakkige generalisaties krijg ik niet al te dikwijls te lezen. Wat de professor ook meent te hebben aangewezen of aangetoond (?) wordt zeker niet gediend door dit artikel.

Toch nog een "inzicht" mijnertwege : dat (massa)psychologie een rol speelt in de cycli zal niemand ontkennen, maar om daar meteen een vaste wetmatigheid van te maken ? De mens herleid tot een mekaniekje ?

No comments: