Sinterklaas

"De Turkse regering poogt de stoffelijke resten van Sint-Nicolaas terug te krijgen. De Engelstalige versie van de krant Hürrriyet schrijft dat de Turkse minister van Cultuur, Ertugrul Günay, afgelopen weekeinde heeft beklemtoond dat Sinterklaas in de Sint-Nicolaaskerk in Demre moet rusten. Daar is het graf van de goedheiligman die in de vierde eeuw bisschop van Myra was. Myra bestaat niet meer maar de restanten liggen in of bij het plaatsje Demre in het zuidwesten van Turkije."

Lees : http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2009/detail_objectID700173_FJaar2009.html.

Voor hen die weten hoe de christelijke minderheden in Turkije behandeld worden is dit wel een toppunt. Maar de deviezen uit het toerisme zullen hier wel een grotere rol spelen dan het verlangen om de sint weer thuis te brengen zeker ?

1 comment:

B.N. said...

Er zijn nogal wat onwaarschijnlijke verhalen over deze Nicolaas. Ik dacht dat het verhaal dat hij op het concilie van Nicea was "plausibel" was, maar die man was daar helemaal niet aanwezig, volgens de goed bewaard gebleven verslqgen over het concilie. Ook dat is dus een mythe.
Wat de jacht op zijn overblijfselen betreft: relikwieën staan in Turkije hoog aangeschreven. In Istanbul staan toch de "kookpot van Abraham" en "de staf van Mozes" tentoongesteld. Dus het verbaast mij niet dat ze ook de resten van deze Nicolaas nog zouden willen.