Boeddhisme

"Bijna twee op de drie Belgen zijn van mening dat het boeddhisme op school op dezelfde voet moet onderwezen worden als katholieke godsdienst of zedenleer. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de Boeddhistische Unie van België (BUB), ingekeken door Le Soir en La Libre Belgique."

Lees :
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20091219_011.

Dit lijkt mij behoorlijk ongeloofwaardig. ... Enquetes en statistieken ... gigo.

Het zal wel weer aan de gestelde vraag liggen. In enquetes is de manier waarop de vraag gesteld wordt inderdaad uiterst belangrijk.

Dat vele van onze landgenoten bijna alles zouden doen om het katholicisme weg te gommen of in een slecht daglicht te stellen, dat weten we al lang, zelfs wanneer wij de verbittering niet langer begrijpen . Maar dat ze het boeddhisme op dezelfde voet willen onderwezen zien als zedenleer ? Zijn ze de islam dan vergeten ? Of het animisme ?

Ik ben op zoek gegaan naar de vraag op de website van de Boeddhistische Unie van België, maar het laatste nieuws dat ik daar vind dateert van september. Dus blijf ik er voorlopig van uitgaan dat de vraag "a leading question" was naar vorm of inhoud.

3 comments:

Pablo Carpintero said...

Of de zoveelste journalistieke overdrijving ?

Bruno said...

West-Europeanen zijn uitgekeken op de rituelen van de Katholieke Kerk en velen keren daarom naar Oosterse religies, waarvan vele in gronde genomen nog ritualistischer zijn.

Pablo said...

Noch bij Le Soir (http://www.lesoir.be/actualite/belgique/2009-12-19/bouddhisme-a-l-ecole-les-lamas-s-y-preparent-744764.shtml) nog bij Phonecom vind ik de formulering van de vragen.

En wanneer je journalisten moet geloven ...