Het einde der tijden ?

Het zou meer dan verwonderlijk geweest zijn indien Etienne Vermeersch zijn licht niet had laten schijnen over de klimaatcrisis.

En zoals gewoonlijk is zijn mening het lezen waard :
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=RU2JL5D9&word=kopenhagen+is+nog+maar+het+begin.

Vermeersch lijkt een overtuigde pessimist : "Dit alles leidt ooit tot de ineenstorting van het totale ecosysteem van de aarde". Gelooft hij in het einde der tijden ? De apocalyps ?

Het is alles behalve duidelijk waar hij naar toe wil en waar hij aanzetten ziet om dat finale rampscenario, indien mogelijk, te vermijden. Moeten we de bevolkingsgroei drastisch terugdringen ? Zou dat een rechtvaardige oplossing zijn ?

Gelukkig is de toekomst tot nu toe nog nooit geweest wat de mensen, en dat geldt ook voor de intelligentia en de geleerde gemeenschappen, ervan verwachtten. Indien er een karakteristiek is die de mensheid - naast de hebzucht - bepaalt, is het misschien een gebrek aan visie.

Zowel de klimaatpessimisten als de optimisten zouden wel eens volledig fout kunnen zitten.

Hoe ? Dat weet ik ook niet. Ik heb ook geen visie. Maar onwaarschijnlijk is het niet. Tenzij je natuurlijk de bijbel letterlijk neemt en gelooft dat het einde der tijden er eerder vroeg dan laat zit aan te komen ...

Repent, the end is near ??? I don't think so. Not yet ... I hope.

No comments: