De Sint in Amsterdam

“De regering heeft geen rechtsgrond om zich met de versierselen op de mijter of de tabberd van de goedheiligman te bemoeien.'' Dat antwoordde minister Ronald Plasterk (OCW) vandaag op vragen van het CDA. Multicultureel De christendemocratische Tweede-Kamerfractie zat in de maag met het weglaten van het kruisteken op de mijter en de tabberd van de Sint, vooral wanneer hij het multiculturele Amsterdam bezoekt.

Er is geen enkele reden de christelijke herkomst van Sint Nicolaas te verbergen, zeiden Jan Schinkelshoek en Ad Koppejan tegen de minister. De christelijke herkomst van onze cultuur mag niet worden verloochend omdat er nieuwe etnische groepen zijn gekomen, stelde het bezorgde duo.

Plasterk wijst erop dat het sinterklaasfeest deels christelijk is, maar dat het een complexe ontstaansgeschiedenis kent. De minister en zijn collega van Binnenlandse Zaken sloegen er Gods Woord kennelijk nog eens speciaal op na: “Het kabinet heeft in de Bijbel geen Zwarte Pieten, schimmel, pepernoten of stoomboot kunnen ontdekken. Deze essentialia van het sinterklaasfeest zijn kennelijk niet aan het christendom ontsproten”, aldus de bewindsman.

Plasterk vindt dat het feest 'vanzelfsprekend' in ere moet worden gehouden, maar dat iedereen zelf moet weten hoe hij of zij het viert.

Lees :
http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2009/detail_objectID698302_FJaar2009.html.

Ik heb nooit goed begrepen hoe een katholieke heilige zo populair kon worden - en blijven - in het calvinistisch Nederland, en meer bepaald in Hol Land. Maar alla, het land is al zo vlak en triest en correct dat de inwoners toch hier en daar een "escape mode" moeten hebben.

Het weze hen gegund met of zonder kruisteken en / of pepernoten.

No comments: