Zo hoor je het ...

... ook eens van een ander.

Prof. Paul De Grauwe schrijft een donderpreek tegen de excessen van de financiële wereld. Hij besluit :

"De centrale bankiers hebben echter massaal gefaald. Ze hebben toegelaten dat de banken hun risicovolle activiteiten hebben versast buiten hun balansen, om zo te ontsnappen aan het toezicht. Paradoxaal genoeg zijn de centrale bankiers gaan geloven in de theorie die zegt dat de banken zichzelf wel zullen reguleren. Dit is het verhaal dat we vroeger van Greenspan hoorden, maar nu ook van Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank.

Als we een ding geleerd hebben dan is het wel dat financiële markten zichzelf niet reguleren. De bankiers hebben geen enkele prikkel om dit te doen. Integendeel, in een competitieve omgeving zullen er altijd roekeloze bankiers zijn die excessieve risico's nemen en die erop speculeren dat de centrale bank hen uit het slop zal halen. Toezicht en regulering zijn nodig, en die kunnen alleen uitgeoefend worden door een externe instantie. En dit kan alleen de centrale bank zijn. De centrale banken moeten hun historische verantwoordelijkheid opnemen. Als ze die niet doen, vervallen we in de kortste keren in een nieuwe zeepbel gevolgd door een nieuwe crash."

Lectuur sterk aanbevolen : http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=6G1N4PI0.

1 comment:

Anonymous said...

Volgens de Franse minister van Economie, Christine Lagarde, heeft de Société Générale gedaan wat ze moest doen "NA" de ontdekking van de fraude die de bank € 4,9 miljard lichter maakte.

Is dat om te schreien of om te lachen ? Wie kan het nog wat schelen wat "er na" gebeurde ??