Ethics

Uit Kerknet van vandaag : de Duitse bisschoppen spreken hun solidariteit uit met de werknemers van Nokia in Duitsland, waar 2.300 voltijdse banen sneuvelen. Eerder werden ook ingrijpende afvloeiingen aangekondigd bij Siemens en AEG. Kardinaal Lehmann, aftredend voorzitter van de Duitse bisschoppen, stelt zich ernstige vragen bij de sluiting, omdat Nokia winstgevend is en er geen rechtstreekse aanleiding lijkt voor de verregaande ingreep.

“Wat rest er in de economie nog aan ethische normen? Hoe kan het ‘superkapitalisme’ aan banden worden gelegd? Wij moeten de moed hebben deze vragen te stellen.” De kardinaal wijst er nog op dat niet enkel bij Nokia zelf, maar ook bij toeleveraars en in winkels banen sneuvelen.

Volgens Lehmann tonen de ontslagen aan dat de globalisering geen ziel heeft: “Zij maakt ons de donkerste kant daarvan duidelijk.” De kardinaal roept op om ethische criteria opnieuw een plaats te geven in de economie.

Zie : http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=77657.

Ik ga volledig accoord met die verklaringen, maar toch enkele (naïeve) vragen : waarom pas nu ? Geldt dat enkel voor buitenlandse bedrijven in Duitsland of ook voor Duitse bedrijven in het buitenland ? En wat ik echt niet begrijp is dat ethische criteria opnieuw een plaats moeten krijgen in de economie. Hebben ze die dan ooit echt gehad ?

Business is toch business ?

1 comment:

Anonymous said...

Hola, hola !!! niet overdrijven, Pablo. Ik moet toegeven dat ik in mijn loopbaan nu en dan toch een onderneming leerde kennen die ethische principes onderkende en toepaste, zelfs ten koste van de inkomsten. Meestal hing dat samen met de inzichten van de CEO.