Bankiers

Een opmerkelijk artikel in De Standaard van redactrice Karin De Ruyter, over het ontstaan van de kredietcrisis. Regulatie en zelfcontrole in de financiële sector lijken onvoldoende. Het lezen meer dan waard.

"Amerikaanse banken stonden woonkredieten toe aan mensen die zelfs geen bewijs van vaste inkomsten konden voorleggen. Die kredieten verpakten ze dan in financiële producten die werden doorverkocht, waarna ze opnieuw verpakt werden en weer werden doorverkocht, enzovoort. Op die manier geraakten die slechte kredieten verspreid in heel het financiële systeem, in heel de wereld. Door al dat financieel getover wist uiteindelijk niemand nog wat er nu juist in die producten zat, laat staan welk risico ze vertegenwoordigden. 'Wat er afgelopen zomer gebeurd is, is het gevolg van jarenlang slecht beleid. De centrale banken zijn de greep verloren, ze hebben toegelaten dat de banken amok maakten', zei Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz onder meer."

en :

"... toch houd ik ... het gevoel over dat de grote banken van deze wereld intussen onaantastbaar zijn geworden. Want, inderdaad, als het misgaat, zal er altijd wel een instantie klaarstaan om voor hen de kastanjes uit het vuur te halen. Too big to fail, heet dat dan. En eens het stof van de kredietcrisis wat is neergedwarreld, begint het weer opnieuw. Dan lanceren de financiële engineers weer nieuwe producten, die weer bijna niemand begrijpt en waarvan niemand dus het risico nog kan inschatten. En als er dan weer een financiële crisis uitbreekt, zullen de centrale bankiers weer te hulp komen."

°°°
De banken worden misschien wel gered. Maar hun "run of the mill" door-de-weekse klanten ? Dat is een ander paar mouwen !

Die financiële engineers en hun hebzuchtige bazen dragen inderdaad een immense verantwoordelijkheid. Zij verkopen opgeklopte lucht als solide beleggingen. Maar dat schijnt niet alleen in de financiële sector te gebeuren. Hoe heet die wereldberoemde Spaanse chef met zijn luchtige mousses enz ook weer ?

De wereld wil bedrogen zijn. Hebzuchtige bankiers ? Zeker en vast ! Maar zonder hebzuchtige klanten kregen die hun "brol" nooit verkocht. En de kleine beleggers die enkel hun spaarcentjes willen veilig stellen delen als eersten mee van de brokken - collateral damage of hoe noemen ze dat ook alweer ?

No comments: