Bier her !

"De bierreus Anheuser-Busch InBev heeft beslist er wat meer tijd te laten overgaan alvorens zijn facturen te betalen. Zijn leveranciers moeten 120 dagen wachten op hun geld. Wie het met die nieuwe contractvoorwaarden niet eens is, hoeft zijn producten en diensten niet meer te komen aanbieden en mag proberen zijn waren elders te slijten." ....

"Een betalingstermijn moet in principe billijk zijn. Maar met de 120 dagen betalingsuitstel die AB InBev van zijn leveranciers afdwingt, is dat niet meer het geval. Het is duidelijk dat de biergroep de lasten van de economische achteruitgang voor een stuk afwentelt op haar leveranciers. Die hebben daar totaal geen verhaal tegen. Ze staan weerloos. Er zullen slachtoffers vallen.

AB InBev maakt zonder scrupules misbruik van zijn machtspositie. Dergelijke praktijken zijn onaanvaardbaar. Kleinere bedrijven moeten door de overheid beschermd worden tegen de willekeur van zulke machtsbruten. Want ook kleine bedrijven zorgen voor werkgelegenheid en welvaart.

In Frankrijk geldt sinds begin dit jaar een maximaal toegestane betalingstermijn van 60 dagen. Het is een voorbeeld dat navolging verdient. Als een minimale vorm van bedrijfsethiek afwezig is, mag die door de overheid opgelegd worden."

Uit De Tijd : http://www.tijd.be/nieuws/commentaar/Machtsmisbruik_.8171482-620.art.

No comments: