Pessimisme

Nog uit het voormeld artikel van Frans Coppens : "Een paar eeuwen geleden, bij het ontluiken van wetenschap en industrie, dachten geleerden en filosofen dat de maatschappij kon worden gestuurd naar een ideaal beeld door de mens zelf geschapen. Ondertussen heeft de mensheid er enkele tragische ervaringen opzitten met gevaarlijke ideologen aan wie de wetenschap de middelen leverde voor verdrukking en vernietiging. Het proces zet zich nu verder, met wetenschap en techniek ten dienste van een consumptiewaanzin die een bedreiging vormt voor het leven op aarde.

De analogie met het verhaal van het aards paradijs is opvallend. Door te eten van de vrucht van de boom van kennis hebben Adam en Eva zich in het ongeluk gestort. Dat dreigt nu te gebeuren met de hele mensheid als resultaat van de hoogmoed van de leerling-tovenaars van verlichting en wetenschap."

Zwart pessimisme, of realisme ? Het wordt hoog tijd dat deze problematiek ernstig aangepakt wordt op internationaal vlak. Kyoto is slechts een - veel te schuchter - begin. En "global warming" is slechts een aspect !
*
En wij maar "memmen" over BHV.

No comments: