De Post

Uit De Standaard : het Europees parlement heeft gisteren officieel bekrachtigd dat de Europese postmarkt in 2011 helemaal wordt opengegooid. "Het heeft meer dan veertien jaar geduurd, maar vanaf 2011 zal de concurrentie op de Europese postmarkt volledig kunnen spelen."

Alsof dat een overwinning is voor de consument.

De post is een openbare dienstverlening en ze werkt over het algemeen naar behoren - dat ze te duur is is een kwestie van maatschappelijke prioriteiten en van interne organisatie. Ik ken honderden voorbeelden van maatschappelijk minder relevante dienstverlening waaraan jaar na jaar fortuinen overheidsgeld besteed worden.

De meeste postboden zijn voorbeelden van sociaal dienstbetoon (hoewel dat ook niet langer politiek correct blijkt te zijn), maar dat heeft geen belang : het religieuze principe, ja het dogma, van de vrije concurrentie moet volop kunnen spelen. Iedereen moet kunnen meepikken van de winst.

En bij vrije concurrentie wordt die dienstverlening natuurlijk stukken beter. Of niet soms ? Nee dus : "De vrees bestaat dat concurrenten de lekkerste stukken van de markt zullen inpikken en de rest braak laten liggen."

En de commentaar van onze sympathieke minister van overheidsbedrijven is ook niet mis : "Concurrentie mag niet als enig gevolg hebben dat de arbeids- en loonvoorwaarden achteruit gaan." Ze weet dus wel degelijk waar de klepel hangt, het schoentje wringt enz enz ...

En nog "Daarnaast wil ik ook dat de nieuwe postbedrijven een minimum aan dienstverlening bieden. Vijf dagen per week post en de verplichting om het hele grondgebied te bedienen zijn misschien wat overdreven."

Zie : http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=6S1NCBFH.

Moet er nog zand zijn ?

The EU has decided that European post services must be privatised. So we all know what is coming : higher prices and less services.

1 comment:

Anonymous said...

An afterthought : as a consequence of the sacrosanct dogm of free competition, the EU is busy cutting up public monopolies and oligopolies in all member states.
Very often, the consequence is that big multinationals can take a place in those newly "opened" markets, and thus reinforce their own potential for oligopolies worldwide !

The state loses power ; the multinationals win power. Who will be the victims, you think ?

A little help : the objective of the state is to promote general well- being. The objective of multinationals is ... profit, thank you!