Debat

De Standaard heeft een debat geopend : "Is religie gevaarlijke nonsens ?", dit in verband met een redelijk uitgebreid artikel in de weekend krant over de beruchte Christopher Hitchens, aan wie enige nuancering blijkbaar ook niet besteed is.

Meer over dat heerschap : http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Hitchens.

Geef mij dan maar Pat Condell (zie : http://www.patcondell.net/) !!

Het is - tot nu toe - geen succesdebat geworden : er zijn relatief weinig tussenkomsten - blijkbaar houden de meeste mensen zich op de vlakte - maar de meeste van de gepubliceerde reacties geven mij een zeer bittere smaak in de mond. Vele mensen hebben blijkbaar de religieuze trauma's uit hun jeugd nog altijd niet goed verwerkt. De enen slaan wild om zich heen, de anderen durven zich niet verdedigen, want niet politiek correct weet je wel.

Ieder zijn meug, maar enig wederzijds respect en verdraagzaamheid - blijkbaar een zéér uitzonderlijk goedje - zou niemand kwaad doen.

En dat de aankondiging van het artikel in De Standaard begeleid wordt door de foto van een nonnetje dat bidt aan de grot te Lourdes zegt ook al een en ander ...

Is religie gevaarlijke nonsens ? Dit soort debatten, dat nergens toe leidt, zou wel eens de gevaarlijke nonsens van onze tijd kunnen worden. We mogen de islam niet aanvallen ; laat ons dan maar snel alle andere godsdiensten mee in het vuur gooien.

Is religium opium for the people ? Is religion dangerous nonsense ? Hitchens has arrived. Who missed him anyway ?

No comments: