Gouden aandeel

In een artikel in De Tijd over het eventuele gouden aandeel van de Belgische staat in Electrabel lezen we :

"Om door de Europese Commissie toegelaten te worden, mag een gouden aandeel maar een beperkte macht geven aan een staat. Die kan niet tussenbeide komen in strategische keuzes, zoals het verkopen of kopen van bepaalde bedrijfsonderdelen. Evenmin kan het gouden aandeel dienen als een sturend element op de energiemarkt. Een staat mag pas ingrijpen als er aangetoond kan worden dat er misbruikenzijn. Die moeten via objectieve criteria bewezen worden. De concurrentie op de energiemarkt kan dus zeker niet worden aangewakkerd door het aandeel."

Zie : http://www.tijd.be/artikel/Gouden_aandeel_in_Suez_GdF_nog_ver_af.6340479.

Nog maar eens een voorbeeld van de, in mijn ogen, schandalige wijze waarop de EU de vrije markt en de concurrentie verdraait ten voordele van - ja, laat me maar eens een stok oud begrip gebruiken - het kapitaal.
***
What is the use of a golden share ? Window dressing, mainly : the corporation wins at almost every turn. The state - theoretically the defensor of public interest - looks on, powerless.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Intussen vinden journalisten van o.a. VTM het gepast in het nieuws te lullen over het nieuwe kapsel van een of andere BV, maar ja, die dames en heren kennen hun prioriteiten, nietwaar.