In het Commentaar van vandaag in De Standaard lees ik :
"Vlaanderen vertrekt van de opvatting dat een openbare omroep nodig is om afdoende ‘kwaliteit' te krijgen in een medialandschap dat echter evenzeer concurrentie en pluriformiteit nodig heeft om kwalitatief te zijn."
Zie : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=L02JA8O5.
Een openbare omroep is inderdaad broodnodig maar dan om enigzins andere redenen dan de redacteur aanstipt, o.a. om nog enige neutraliteit en enig niveau in de media te behouden ; maar zodra de openbare omroep met dezelfde "regels" en "concepten" gaat spelen als de privé concurrenten verliest ze haar recht van bestaan. In mijn ogen heeft de VRT haar bestaansrecht bijna volledig verspeeld.
En voor de rest heb ik in jaren geen zin gelezen waar in met zo weinig woorden zoveel onzin verkocht wordt : kwaliteit groeit niet uit concurrentie - dat is een van de nefaste dogmas van de vrije markteconomie. Wat is er gebeurd met de kwaliteit van de VRT sinds de concurrentie mogelijk werd ? Juist, de dieperik in.
En de pluriformiteit ? Pluriformiteit is een cultureel, politiek correct dogma waarvan wel algemeen aanvaard wordt dat het tot positieve gevolgen leidt - maar dat is meer een kwestie van geloof dan van bewijs : ik heb nog niet veel bewijzen gezien - tenzij indien men er van uitgaat dat de totaal inhoudloze en tenen krullende "reality tv" een soort pluriformiteit vertegenwoordigt.
Overigens centreren de meeste van de media niet op pluriformiteit maar op egocentrisme en op de hang naar geld en gewin.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Gebrek aan, of afwezigheid van regels en concepten zal je bedoelen !
Post a Comment