Processie

"De Heilig Bloedprocessie, ieder jaar op Hemelvaartsdag in Brugge, behoort sinds vandaag tot het immaterieel werelderfgoed van Unesco. Dat werd beslist op een vergadering in Abu Dhabi, waar een zestigtal tradities erkend werden. Het immaterieel werelderfgoed bestaat uit gebruiken, kennis of knowhow waarvan gemeenschappen of groepen vinden dat ze deel uitmaken van hun cultureel erfgoed. Soms dreigt dat erfgoed te verdwijnen of af te kalven."

Lees : http://www.demorgen.be/dm/nl/2907/Magazine/article/detail/1007000/2009/09/30/Heilig-Bloedprocessie-Brugge-erkend-als-werelderfgoed.dhtml.

De processie staat nu samen op de lijst met de Zuid-Amerikaanse tango, de Tibetaanse opera en de Chinese hout- en papiersnijkunst, maar zonder de Franse keuken.

Wat in 's hemelsnaam (sic) is de zin van al die lijstjes ? Zijn we zo onzeker dat alles opgelijst moet worden ? Of zitten er bij de Unesco te veel ambtenaren die niet weten wat te doen met hun tijd ?
Voor wie de lijst toch wil zien : even googelen is de boodschap.

2 comments:

Pablo Carpintero said...

Die processie is ook al lang niet meer wat ze ooit geweest is. Van toeristische devotie of devotioneel toerisme is ze puur toerisme geworden, een pseudo historische verkleedpartij met veel slecht geschmink, want alle amateurs schminkers van uren in het rond komen meehelpen..

In mij jonge jaren werd het Heilig Bloed nog omringd door statig schrijdende rijkswachters of miltairen met het geweer op de schouder, en gevolgd door een resem bisschoppen en abten. En iedereen (allez, bijna iedereen) knielde doen het Heilig Bloed voorbijgedragen werd hetgeen nogal doestanden gaf op de stampvol gepropte voetpaden.

Het rijke roomse leven ... RIP.

pablo c said...

lees toen ipv doen. Dank U.