Les soeurs de la Charité

In Nevers hadden wij een zéér ongename ervaring. In het klooster waar de heilige Bernadette Soubirous zich na de verschijningen in Lourdes terugtrok en waar zij, nog zeer jong, overleed, wordt nu - voor iedere eucharistieviering met een groep bedevaarders - van iedere deelnemende bedevaarder een belangrijk inkomgeld vereist. Zowat honderddertig jaar ging het goed, nu steekt de hebzucht ook daar het hoofd op. Zelfs de celebrerende priesters moeten betalen.

Bernadette heeft gedurende haar korte leven al veel afgezien door alles behalve liefdevolle medezusters. Ze heeft ook nooit een cent aangenomen, terwijl duizenden haar rijkelijk wilden steunen vanwege de verschijningen. Zelfs haar familie kreeg van Bernadette de wind van voren omdat zij van het ontwikkelende commerciële Lourdes profiteerden. En haar familie is, na de bittere armoede die Bernadette gekend heeft, zéér welvarend geworden, dank u wel. Dat waren mensen zoals jij en ik, die allemaal een centje proberen te verdienen.

Maar die zusters in Nevers worden verondersteld de heiligheid na te streven. Soeurs de la Charité ? Ja, van de "charité payée en payante" zeker. Bij leven had Bernadette dat handeltje in dat klooster snel opgeruimd !

Ik kan die moeder overste en haar kliek garanderen dat ze zich mogen verwachten aan een gevoelige daling van het inkomen en / of het aantal bezoekers ; bijna iedereen kocht daar wel eens een souvenierke (bibi natuurlijk niet) en dat is nu wel grotendeels verleden tijd. In onze groep was zowat iedereen grondig geschandaliseerd door dit bijzonder "oncharitabel" en inhalerige gedrag !

1 comment:

Anonymous said...

Naar verluidt zullen de Belgen binnenkort ook moeten afdokken om het paradijs van Obama binnen te mogen.