Drie minuten

In "Drie minuten politieke moed" spuwt Marc Reynebeau nog eens heel terecht zijn gal tegen banksters en traders.

Aanbevolen lectuur : http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=VQ2F7MG1&word=drie+minuten+politieke+moed.

Een uitreiksel :

"Om de omvang van de problematiek duidelijk te maken, is het goed om een expert te horen, Adair Turner, de waakhond ('regulator') van het Britse financiewezen. Het maandblad Prospect vroeg hem hoe het nu verder moet, nu velen niet meer geloven in de bewering dat de markt altijd gelijk heeft.

Lees en huiver. Turner beaamde de stelling en voegde daaraan toe: 'We verkeren daardoor in een zorgwekkende positie, omdat we niet langer beschikken over een intellectueel referentiekader om elk van onze beslissingen aan te toetsen, en daardoor is nu meer nood aan oordeelsvorming en dus aan vertrouwen.' Versta: we moeten nu beginnen na te denken.

Dat moet betekenen dat hersenactiviteit tot voor kort onbekend was in de financiële wereld en dat iedereen maar wat aanlummelde, in de overtuiging dat de immer gelijkhebbende markt - de magie van 'de onzichtbare hand' ongetwijfeld - alles wel tot een goed eind zou brengen.

... Ziedaar de ware 'onzichtbare hand': de graaizucht.

Dat van die shoppende traders stond vroeger gewoon in de krant, tussen andere vermakelijk geachte faits divers. Niemand maakte daar bedenkingen bij. Het mocht ook niet, uit politieke correctheid. De markt had nu eenmaal altijd gelijk."

No comments: