Guantanamo

Uitreiksels uit de krant van vandaag.

Een man die jarenlang opgesloten zat in Guantanamo, komt zich ‘binnen enkele dagen' in België vestigen. Het Amerikaanse gerecht heeft hem bij gebrek aan bewijs vrijlaten.

‘De man heeft een zware beproeving achter de rug en moet nu proberen een nieuw leven op te bouwen in ons land', vindt het kabinet-Leterme. Buitenlandse Zaken is erg karig met informatie over de ex-gevangene. Om te vermijden dat een schare journalisten hem aan de luchthaven opwacht, wil het kabinet niet vrijgeven wanneer de man precies in België aankomt.

‘Wij hebben de man alle garanties op anonimiteit beloofd. Hij wil zich zo vlot mogelijk integreren in onze samenleving en wil daarom koste wat kost uit de publiciteit blijven.

De voormalige gedetineerde komt hier als een vrij man wonen. Hij verblijft hier niet met een vluchtelingenstatuut, maar krijgt een voorlopige verblijfs- en arbeidsvergunning. Die wordt na verloop van tijd omgezet in een verblijfsvergunning van onbepaalde duur. Als de man dat wil, kan hij zich dan tot Belg laten naturaliseren.

Buitenlandse Zaken wil er alles aan doen om hem zo goed mogelijk te ontvangen en te helpen integreren in de Belgische samenleving. Minister Leterme zegt dat ‘alle scenario's' worden opgesteld om de ex-gevangene te ontvangen. ‘In functie van wat hij nodig acht, krijgt hij een sociale omkadering. Dat kan gaan om huisvesting, taalopleiding en ondersteuning om werk te zoeken', verduidelijkt de woordvoerster van Leterme.

Lees : http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=6D2FP96F&word=guantanamo.

Ik kan mijn ogen niet geloven. Wat een voorkeursbehandeling ! En al die sukkelaars die hier al jaren aan een stuk verblijven en soms als misdadigers opgesloten en behandeld worden ? Zij kunnen blijkbaar de pot op !

Stars and stripes forever, en leve België !

No comments: