Waarborg

De Europese commissie stelt voor om het gegarandeerde minimum aan spaargeld dat de klant terugkrijgt in geval van het failliet van zijn of haar bank binnen het jaar op te trekken van 20.000 € tot 100.000 €.

Dit wordt voorgesteld als een grootmoedige geste. Ik vind dit ronduit schandalig. Ons recht wordt omgebogen tot een gunst.

Omdat we ons geld hebben durven toevertrouwen aan zogezegd rotsvaste instellingen mogen we blij zijn wanneer we toch nog een aalmoes terugkrijgen, terwijl de heren bankiers jarenlang schoon weer maakten met onze centen en hun wildste dromen najoegen op onze kosten. Maar alla, wie spaart is een nincompoop want hij wordt gegarandeerd afgezet, ofwel door de wildgedraaide financiële sector ofwel door de overheid zelf (belastingen, inflatie enz).

En wie meer spaart dan 100.000 € vraagt er om bestolen te worden en verdient niet beter. Bijna criminele speculatie van het financiële systeem moet inderdaad niet betaald worden door het hebzuchtige, aan grootheidswaanzin lijdende management en de aandeelhouders, maar door de klant.

We kenden al het kiesvee ; nu kennen we ook het spaarvee.

4 comments:

Pablo Carpintero said...

De staat en het systeem hebben geen respect voor ons spaargeld ? Waarom zouden wij dan nog respect hebben voor het systeem en de staat ?

Loeschel heeft gelijk wanneer hij schrijft dat dit tot pre-revolutionaire toestanden zou kunnen leiden.

Anonymous said...

(Wettelijke) afzetters ? ... Nee : wettelijke afzetters !!

Anonymous said...

Allez, allez. Overdrijf nu toch eens niet en blijf beleefd : de heren afzetters.

Anonymous said...

The astronomical sums pumped into the system by governments and national banks may well lead to hyperinflation on levels rarely seen before.

But what else can they do without provoking major social unrest, or worse, all over the place ?

In fine, John Sixpack will pay as he usually does.