Poor, poor rich men

De Standaard weet dat de val van Fortis een half miljoen Belgen armer gemaakt heeft, en blikt meewarig op enkele specifieke gevallen ;

"Individuele families zijn ettelijke miljoenen euro's kwijt. Jan Toye van de brouwerij Palm had zijn vermogen gediversifieerd naar Fortis, waarvan hij vóór de kapitaalverhoging een pakket bezat dat 150 miljoen euro waard was. Fortis zette vorig jaar vele families aan om op de aandelen in te tekenen door leningen toe te staan. Het dividend zou de rentelast compenseren. De aandelen golden als onderpand. Dat onderpand moet nu bijgepast worden om de kredieten te stutten.

'Ik kwam zondagavond in een restaurant in Knokke waar vermogende families dineren. Welnu, er heerste een begrafenisstemming', zegt een vermogende Vlaming die de afgelopen jaren zijn bedrijf verkocht heeft. 'Overal waar je komt, zie je mensen die een deel van hun fortuin kwijt zijn.' Talrijke industriële families, zoals de leden van de club Asphales rond baron Piet Van Waeyenberge incasseren zware verliezen. Hun namen? De tak Bernard Santens, Vanden Avenne, Van Hool, de familie Roussis, de familie Tytgadt, Sabbe, Dossche, Versele en vele anderen. Ook holdings als Cobepa, AvH, Brederode en Bois Sauvage zaten soms voor belangrijke bedragen in Fortis."

Zie : http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=NV21EL4J&kanaalid=630.

Mijn hart bloedt voor hen ...

Maar wie aandelen koopt weet dat hij (soms heel) rijke vruchten kan oogsten omdat hij mee het risico draagt, of dat hij (heel af en toe) zijn geld kan kwijtraken. Ook dat is een wet van het kapitalisme.

Wie voorzichtiger is en met minder tevreden kiest voor obligaties, kasbons of een spaarboekje. Lage opbrengst en geen risico tenminste zolang de banken hun werk doen in plaats van onaanvaardbaar risicovolle en avontuurlijke beleggingen te doen met de depositos die ze als goede huisvaders zouden moeten beheren.

Die mensen, met hun zuurverdiende spaarcentjes, verdienen bescherming. Want als puntje bij paaltje komt zullen de meeste van die superrijke families nog altijd rijk zijn, maar zal de gewone gepensioneerde, die van zijn spaargeld moet leven, zich afvragen wat hij op het eind van de maand nog op zijn boterham zal kunnen smeren.

**
Don't pity capitalists and businessmen : they'll pull through all right. Pity the poor, retired John Sixpack who has to live off his meagre pension and/or savings !

No comments: