Slecht gehumeurd - bis

De politici spelen met onze toekomst. De bankiers en speculanten met ons geld. Uit De Standaard van vandaag : “De financiële crisis lijkt erger te worden. De beurzen incasseerden verliezen tot 4 procent” .... “Ergste verlies in vier jaar voor Europese beurzen”.

Krediet helpt de wereld draaien en de economie “groeien” maar is ook de oorzaak van vele problemen ; hebzucht plus goedkoop krediet is de vaste formule voor financiële catastrofes. Zware financiële crisissen zijn van alle tijden en van alle continenten. Of het deze keer ook zo ver komt, weet ik niet – maar het zit er wel dik in.

Eiwit kan opgeklopt worden tot een schijnbaar vaste massa, maar die bestaat wel grotendeels uit lucht. Met krediet is het niet anders.

Op een beperkte basis van reële activiteit wordt een omgekeerde krediet pyramide gebouwd. Reeds in de zestiger jaren zei onze prof economie ons dat die instabiele toestand niet eeuwig kon blijven duren. Een klein stootje en de omgekeerde pyramide kantelt ... Sindsdien is de kredietgroei pas echt uit de hand gelopen. Vele jaren terug las ik dat er voor één dollar echte activiteit meerdere tientallen financiële dollars circuleerden. Hoeveel zouden dat er nu zijn ?

Omdat wij niet in staat zijn om onze hebzucht te beperken, zijn regelmatige, harde correcties noodzakelijk. Adam Smith’s “invisible hand” kan blijkbaar de kredietaangroei niet reguleren, maar "reguleert" nu en dan toch de gevolgen.

Crash !!

No comments: