Illegalen

Ik dacht eerst niet te reageren op een artikel in De Standaard van dit weekend dat mij nogal tegen de borst stoot. Een ongetwijfeld welmenend man van een "Forum Asiel en Migraties" vindt dat verstandig regeren ook betekent dat mensen zonder papieren geregulariseerd worden.

De redenering is angstaanjagend : " ... als je tegelijkertijd vaststelt dat zowat één vijfde van je bruto nationaal product in de informele economie wordt gerealiseerd en dat zwartwerk voor een aanzienlijk deel wordt bezet door clandestiene arbeidsimmigranten, dan kan je niet voorbij aan die groep". ... "De illegale werknemer zorgt ervoor dat u en ik goedkoper kunnen consumeren".

Eerst een detail : de informele economie is mede informeel omdat ze niet in statistieken gevat (kan) worden - hoe kan je dan "vaststellen" dat een vijfde van de economische activiteit in dit land informeel is ? De eerlijkheid gebiedt met geen cijfers te gooien of te stellen dat het slechts om zeer ruwe schattingen kan gaan.

Maar, terzake : alles wat onze consumptie goedkoper maakt is dus intrinsiek goed ? De economie primeert, de wet schuiven we wel opzij ?? Dat is op zijn minst een slordige, om niet te zeggen zéér gevaarlijke gedachtengang.

Wij leven in een democratie : ofwel passen wij onze wetten toe, ofwel doen wij wat wij kunnen om ze te veranderen. Een tussenweg leidt vroeg of laat naar willekeur.

No comments: