Vlaanderen en België

Volgens Bart De Wever die een vol auditorium vermaakte (inpakte ?) aan de Universiteit van Gent vechten Vlaanderen en België om mijn ziel.

Lees :
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=28301RVK.

Om mijn ziel ? Mijn ziel ? Is volksidentiteit dan toch een valse godsdienst geworden ? Dogma's zijn er in elk geval al in overvloed.

En om mijn hart ? In die strijd heeft Flaanderen nooit ofte nimmer een kans gehad. Dat soort nationalisme - wij zijn beter dan de anderen - heeft in mij nooit iets anders dan diepe afkeer opgewekt.

4 comments:

Pablo Carpintero said...

Toen de spreker vroeg "Wie van jullie voelt zich hier Belg ? En wie voelt zich Vlaming ?" koos een ruime meerderheid in het bomvolle auditorium voor Belg.

Heb je geluisterd en gekeken meneer De Wever ? Of wil je ons - desnoods tegen onze zin, tegen tegen onze inzichten en tegen onze overtuiging in - "gelukkig" maken ?

Die "intellectuele" arrogantie schijnt u wel te passen.

B.N. said...

Het aantal Belgen varieerde nogal van krant tot krant. Volgens een krant waren het er "enkelen", volgens een andere "ongeveer de helft", waardoor De Wever een grapje maakte over het halfvolle of halflege glas.

Anonymous said...

Het valt op hoe men snel termen gebruikt waarvan iedereen zijn eigen defintie heeft. Belgisch nationalist, vlaams nationalist, ... . Het idee dat vlaams nationalisten uitdragen dat ze 'beter zijn' dan de anderen hangt af van wie jij onder de zelf gedefinieerde noemer 'vlaams nationalist' wil brengen. Het zou wel eens kunnen dat niemand in vlaanderen zich onder die noemer plaatst maar dat sommigen onrecht en niet werkende structuren aanklagen en de vaststelling dat er onvoldoende communicatie is tussen verschillende cultuurgemeenschappen.

Pablo Carpintero said...

'Beter zijn' ? Calimero ? Het groot gelijk ?

Etiketten dekken bijna nooit de lading : niet in de zakkenwereld en niet in de politiek.

Het religieus dogma is dood ; het politiek en economisch-financieel dogma regeert en open discussies zijn totaal onmogelijk geworden.