Geluk

Bij een recente post reageerde een - waarschijnlijk jonge - anonieme lezer(es) dat de mensen vroeger waarschijnlijk gelukkiger waren hoewel ze veel minder hadden.

De "goede, oude tijd" ?

Ik raad die lezer(es) aan eens "Door arm Vlaanderen" van August De Winne te doorbladeren. De tekst is volledig beschikbaar op internet.

Een schrijnend werk ; het beschrijft het leven van onze voorouders niet meer dan zowat 100 jaar geleden. Zoals ik al eerder schreef is de wereld in die eeuw meer veranderd dan in de voorgaande tweeduizend jaar, ja waarschijnlijk zelfs meer dan sedert het ontstaan der mensheid.

Maar er zijn ook zaken die niet veranderen. Zo schreef De Winne :


"Maar helaas! overal ontmoet men de mededinging, de mededinging die zoo opgehemeld wordt door de burgers-staathuishoudkundigen, en die wilt dat het verrijken van enkelen het gevolg zij van ellende en van verval."

Lees :
http://www.dbnl.org/tekst/winn006door01_01/winn006door01_01_0018.php.

Niet meer dan zestig jaar geleden hadden de meeste arbeiderswoningen nog geen badkamer - op het platteland was er veelal nog geen lopend water of geen gasvoorziening ; centrale verwarming was een onvoorstelbare luxe die enkel de "hogere" burgerij zich kon veroorloven en toiletten waren een hokje in de tuin of op de koer met een plank en een gat erin. Zo mogelijk weg van het huis, vanwege de stank. Zomer en winter ; dag en nacht.

Sociale zekerheid werd pas na de tweede wereldoorlog ingevoerd. En de meest gewone ziektes liepen, bij gebrek aan antibiotica, zeer dikwijls fataal af. En zo zou ik kunnen blijven schrijven ; ik heb het allemaal nog meegemaakt ...

Maar ja, hoevele jonge mensen zijn nog wakker geworden met ijsbloemen op de vensters van hun slaapkamer ?

2 comments:

davy said...

hoi,
op mijn slaapkamer stond er in de winter ook ijs op de ruiten!!
was enkel glas.
maar een goed (en veel) dekens hielp...

Anonymous said...

weet ik wel maar toch zullen ze minder zorgen gehad hebben dan nu!!
misschien wel omdat ze niet beter wisten...
nu is alles van zelf sprekend.
luxe en luxe.en als de gebuur dat...dan wij dit...
de mooiste tuin,huis vd straat enz enz...

en ze kwamen ook meer buiten,
nu zit iedreen naar die beeldbuis te kijken.
ook het werk, ze wilden nog werken!!ze moesten misschien wel ,maar dat moet nu ook juist willen ze hun handen niet meer vuil maken.