Nogmaals Geneanet

Ik ben hoe langer hoe dieper teleurgesteld in Geneanet - een nochtans zeer aantrekkelijk opzet.

Het probleem dat om het even wie om het even wat op die site mag neerplanten zonder enige controle van of bewijs voor de gegevens is - in mijn ogen - een enorme zwakte geworden.

Het feit dat gegevens die op Geneanet gepubliceerd worden direct in tientallen andere stambomen terechtkomen en weer op Geneanet neergeploft worden is een bron van "hyperinflatie" van dikwijls onjuiste gegevens. Die of die reeks staat al een paar tientallen keren op Geneanet, dus de gegevens zullen wel juist zijn ... Fout ! Meestal zijn die identieke gegevens niet meer dan een toepassing van "copy-paste".

Het feit dat de "invoerders" van de gegevens voor- en plaatsnamen vertalen - dat lijkt wel een onuitwisbare franse hebbelijkheid ; indien ze konden zouden ze ook familienamen vertalen, denk ik soms - en zeer dikwijls enkel een naam zonder enige aanduiding van plaats of datum publiceren draagt niet bij tot de leesbaarheid en de relevantie van de gegevens.

Nogmaals, een schitterend opzet dat stilaan verwatert en ineenzakt onder het eigen succes. Ik heb het al geschreven : gebruik Geneanet uitsluitend en alleen voor het opsporen van een of andere mogelijke piste maar gebruik de gegevens nooit zonder een strenge eigenhandige controle.

No comments: