De media en de beurzen (2)

Ik heb mij blijkbaar zwaar vergist : zie de eerste (recente) post met deze titel.

Op de titelbladzijde van De Standaard staat in koeien van letters boven een "lachende" euro : "EURO GERED, BEURS EUFORISCH" plus een litanie van al dan niet sensionalistische ondertitels.

Twee opmerkingen :

-- de euro is voorlopig gered. De crisis is bedwongen, maar de onderliggende mogelijks fatale ziekte blijft aanslepen en de vooruitzichten zijn somber ;

-- dat de beurzen "euforisch" zijn is eens te meer een teken van hun inherente stabiliteit, waar dringend iets aan gedaan moet worden. De beurzen zijn niet langer (indien ze het ooit al geweest zijn) een koortsmeter van de economie ; ze zijn mede oorzaak van de woekering van de huidige kankers in het economisch-financieel systeem.

De weg naar het "herstel" - indien men al van herstel kan spreken, want de patient was, is en blijft ziek - van de openbare financiën blijft lang, gevaarlijk en onzeker. Maar daarnaast moeten ook de beurzen grondig geherstructureerd worden. En dat kan niet zonder grondige aanpassingen aan het systeem van de zogenaamde vrije markten, die enkel vrij zijn voor de rijken en de graaiers. Het wilde kapitalisme moet uitgeschakemd worden.

Of dat in de korte of middellange termijn zal gebeuren ? Ik houdt mijn adem niet in.

Nu "weten" alle observatoren en mediahelden met "5/5 hindsight" dat de euro op zand gebouwd was en vroeg of laat in de problemen zou komen : het was een labiel kaartenspel dat niet gefundeerd was op gemeenschappelijke sociale, financiële, economische, fiscale en monetaire richtlijnen ; het is wel spijtig dat ze daarover vroeger niets schreven of zeiden (ahum).

Wel, de huidige "redding" is niet meer dan een tweede labiel kaartenspel. Hopelijk hebben de speculatoren flink hun vingers verbrand, maar de gelegenheid maakt de dief. Een nieuwe crisis komt er zeker zolang de stallen van de openbare financiën en de markten niet zijn uitgemest.


Op drijfzand kan je geen stabiel huis bouwen.

2 comments:

Pablo Carpintero said...

Deze "redding" zal in Duitsland aangevoeld worden als een nederlaag. En een karakteristiek in de Duitse politiek is de nood aan revanche. Duitsland is niet geïnteresseerd in spelletjes waar het niet langer de top dog kan spelen.

Interessante perspectieven !

Dr dr said...

Is de euforie al afgelopen ? Het is ronduit schandalig hoe totaal op hol geslagen ultra-labiele markten nog steeds als de regulatoren van de economisch-financiële activiteit worden aanvaard.