Losgeslagen

"Op 7 mei 2010 was de Europese welvaartstaat bijna voorbij. Een halve eeuw na de verklaring van Schuman voor Europese integratie, lagen de Europese droom en onze welvaartstaat bijna aan diggelen. Door de aanval van speculanten tegen de schulden van de Zuid-Europese landen was de euro bijna verleden tijd."

"Hoe is het zover kunnen komen? Hoe kan het dat een van de meest welvarende regio’s van de wereld aan de rand van de afgrond komt te staan?
Het antwoord luidt: door een onverantwoord terugtreden van de democratie, gemotiveerd door een blind geloof in de werking van de markt. Waardoor zich een mondiaal financieel-economisch systeem kon ontwikkelen, totaal losgeslagen van elke democratische of ethische reflex."

Dirk Holemans slaat nagels met koppen. Lees verder : http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/05/28/griekse-tragedie-en-duits-drama-het-einde-van-een-financieel-economisch-model.

1 comment:

Pablo Carpintero said...

Het model van de "vrije" markt en de "vrije" concurrentie heeft afgedaan. Alleen willen we het nog niet weten.

Alle mogelijke excessen komen aan het licht. Kijk naar de financiële sector, en kijk bij voorbeeld naar de olie.

Maar kijk ook naar de totaal scheefgetrokken wereldhandel ... naar industriën die afgebouwd worden op basis van de totaal scheefgetrokken verhoudingen tussen productiefactoren enz enz ...

Waarom krijgen het kapitaal en de hebzucht nog altijd voorrang op het menselijk welzijn en op de ecologie ?