Vrijheid volgens Torfs

Prof. Rik Torfs in De Standaard :

"Vandaag telt de vrije meningsuiting nauwelijks nog verdedigers. Vele katholieken hebben altijd al moeite gehad om de vrijheid van het individu grootmoedig te erkennen. Ze vrezen de hardheid van het vrije woord, en hebben te weinig oog voor het bevrijdende karakter ervan. Liberalen ontpoppen zich steeds vaker als tegenstanders van de vrijheid, of het nu om de 'echte' liberalen of om de LDD gaat. Ze kanten zich tegen hoofddoeken, en offeren godsdienstvrijheid en vrije meningsuiting op ten voordele van een theoretische neutraliteit. Socialisten zien in de verregaande vrije meningsuiting dan weer een gevaar voor de zwakkere, alsof het argument de ongelijkheid versterkt.

Ach, er zijn vele redenen om de vrijheid te vrezen. Er zijn de angsthazen die terugdeinzen voor boze moslims die vlaggen verbranden. Liever minder vrijheid, en meer veiligheid. En er zijn de cynische opportunisten die aanvoeren dat doorgedreven handelsbetrekkingen met China uiteindelijk het lot van de politieke gevangenen gunstig zal beïnvloeden. Europeanen zijn laffer dan Amerikanen, en niet minder cynisch.

Vele elementen verklaren het dipje waarin de vrije meningsuiting verkeert. Vrijheid maakt niet altijd gelukkig. Ze werd te vaak losbandigheid en verontrustte de brave burger. En ze is niet langer ongevaarlijk. Toch zijn er nog twee diepere, pijnlijke oorzaken van het verval. Waarom zouden wij de vrijheid van meningsuiting nog verdedigen, terwijl wij hoe langer hoe minder een mening hebben, en ons liever in small talk vermeien? En waarom zouden we nog langer schokkende meningen beschermen, nu we er nauwelijks nog in slagen hen gracieus, met oog voor savoir vivre te formuleren? Kortom, de crisis is geen toeval. En zo wordt de vrije meningsuiting de vrijheid om geen mening te hebben."

Zie : http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=RF1OSI0E.

De laatste paar zinnen zijn vintage Torfs. Maar toch slaat hij in deze opinie eens te meer de nagel op de kop ! Of niet soms ?

No comments: