Provocatie

Nog eens een parel uit de pen van Mia Doornaert. In de overgrote meerderheid van de gevallen ben ik het roerend eens met wat Mevr. Doornaert poneert in haar column "Doorgeprikt staat netjes". Alleen zou ik het in geen duizend jaar ook even goed kunnen verwoorden.

"... het fundament van een open, democratische maatschappij is dat je je mening kunt uiten zonder voor je leven te moeten vrezen. Niet degenen die bedreigd worden zijn fout. Fout zijn louter en alleen de fanatici die de vrijheid niet verdragen, en die moorden en dreigen met moord.
... ook voor de vrije meningsuiting geldt dat je niet een beetje zwanger kunt zijn. Tot de vrije meningsuiting behoort platte provocatie zoals die welke Wilders (vermoedelijk) bedrijft in zijn filmpje. Elke beperking van die vrijheid, wettelijk of onder druk, is een stap op een zeer glibberig en gevaarlijk pad.

De commotie rond het aangekondigde filmpje is overigens niet ingegeven door verzet tegen provocatie op zich. Men kan rustig op de meest agressieve manier brandhout maken van de bijbel of de evangeliƫn of het zenboeddhisme, van ons politiek bestel en onze politieke leiders, geen kat die daarom geeft. Want daar dreigt ten hoogste protest, maar geen geweld.

Provocatie wordt plots wel een soort opiniedelict als ze gericht is tegen een geloofsgroep waarvan bepaalde elementen zonder scrupules geweld gebruiken. En daarmee sturen de verdedigers van 'verantwoordelijk gebruik' van de vrijheid een gevaarlijk signaal uit. Want ze zeggen eigenlijk dat wie geweld gebruikt, moet ontzien worden. En daarmee moedigen ze juist aan wat ze zeggen te willen voorkomen. Hoe meer men het monster van het fanatisme voedt, hoe driester het wordt.

... Natuurlijk is het zo dat vrijheid met verantwoordelijkheid gepaard gaat. Maar men komt opnieuw op een zeer glibberig pad als men een boodschapper de schuld geeft voor de reacties op zijn boodschap, behalve natuurlijk in het geval van rechtstreekse oproepen tot geweld.

... En van verantwoordelijkheid gesproken, het is toch vreemd dat de Nederlandse media en pers sinds weken drukte maken over een filmpje van een kwartier dat nog niemand gezien heeft, en dat men verwerpelijk of gevaarlijk zegt te vinden. Wat een publiciteit voor Wilders. En wat een ijver om alvast de fanatici in de buitenwereld te alarmeren."

Lees : http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=MD1OV785.

No comments: