China

Marcel van Nieuwenborg in "Kerk en Leven" :

"Christoffel Columbus had in zijn exemplaar van Marco Polo's 'Beschrijving van de Wereld', waarin Europa drie eeuwen voordien voor het eerst kennis had gemaakt met China, in de marge genoteerd Mercacciones innumeras (Hier valt veel handel mee te drijven). Dat was blijkbaar de eerste gedachte die opkwam, toen men het eertijds in onze contreien had over China, en dat is blijkbaar vandaag onveranderd het geval.

Die dromen van een onmetelijke afzetmarkt voor je handelswaar verdringen ook thans ... elke gedachte aan het feit dat in het Middenrijk een loopje wordt genomen met de mensenrechten ... En vooral is men er hier blind voor dat datzelfde China Afrika leeg plundert op een schaal en met methodes die het doen en laten van de westerse zakenlui die het Zwarte Continent hebben geƫxploiteerd - en nog steeds uitbuiten - in de schaduw stelt."

Tibet ? qu'importe ! Olympische Spelen ? Maar natuurlijk worden die niet geboycott, wat denk je wel ! Afrika ? Ze hebben het zelf gezocht ! enz. enz. Business is business, and greed is greed.

En het mooist van al : er gaan steeds meer politiek correcte stemmen op om te beweren dat mensenrechten, zoals wij die hier in het Westen begrijpen, niet mogen geprojecteerd worden op andere culturen en beschavingen.

Multiculturalisme ? Indien dat de prijs is ? Neen, dank u !

No comments: