Ontwaakt, verworpenen ...

Vele mensen van mijn leeftijd zijn nog altijd - terecht of onterecht - getraumatiseerd door hun jeugdervaringen met de RKK en met het rijke roomse leven, hoewel die op een generatie tijd zo goed als volledig verdampt zijn, mede door de politiek correcte - ja zelfs verkrampte - houding van een aanzienlijk aandeel van de bedienaars. De kerk is haar maatschappelijke dominantie volledig kwijt, en zelfs haar relevantie staat ter discussie.

Het volstaat de lezersbrieven in kranten te lezen om te zien dat velen dat trauma, die haat, nog altijd niet verwerkt hebben. De RKK wordt overal - te pas en te onpas - bijgesleurd. De bron van alles wat misgaat in onze maatschappij, toch ??

Gelukkig is dat niet meer het geval met de jongste generaties, die, hoewel in de meerderheid nog onderwezen in katholieke scholen, geen flauw idee meer hebben van wat die godsdienst inhoudt en er dus min of meer onbevangen tegenover staan. Wanneer vele leerkrachten en cathechisten van die kerk zelf bijna nooit meer in hun club te vinden zijn en ze elk hun eigen credo hebben opgesteld met zorgvuldige weglating van alles wat hen niet past, dan kan het ook niet anders dat jongeren niet meer weten waarin of waaruit (zie ook "Katholiek onderwijs").

But "be that as it may", dat is niet eens het onderwerp van deze post. Ik schiet pas uit mijn krammen wanneer ik zie wat sommige, hopelijk goeddenkende, burgers kunnen schrijven over bij voorbeeld de crisis is Myanmar : "... algemeen ben ik van mening dat economie en politiek strikt gescheiden moeten blijven ..." en dat dus in Myanmar operererende ondernemingen niet geboycot moeten worden !! Dogma. Amen.

Zij die de RKK hebben uitgespuwd, hebben de nieuwe godsdienst van de vrije markteconomie, met de dogmas van noodzakelijke groei, winstmaximisatie en "vrije" concurrentie, volledig en totaal ingeslikt - zonder ook maar de minste critische instelling. De boodschap werd gebed in een sausje dat deze stellingen zelfs voor de zo genaamde socialistische partijen verteerbaar heeft gemaakt. ... Suckers !!

Wake up !!!! Zij die geen godsdienst meer wilden, wegens de verslaving van de menselijke vrijheid, zitten verstrikt in het net van de "vrije markt" - kerk. Scientology schijnt een gevaarlijke sekte te zijn, maar deze is miljoenen keren gevaarlijker, want zij berust op ongebreidelde drang naar macht en hebzucht.

Waarom zou de economie boven de politiek staan of er tenminste evenwaardig aan zijn ?

In het beste geval zou de politiek ten dienste van de mens moeten staan, en in mijn boek primeert de mens nog altijd over de economie, die slechts een hulpmiddel is.

Ontwaakt, verworpenen der aarde !!!! Maar ja, om nog eens een christelijk beeld te gebruiken : "de stem van de roepende in de woestijn ...". Wanneer ik moet kiezen tussen de cultuur die ons eeuwen lang gevoed heeft en de uit Amerika afkomstige vrijbuiterij van de winst, dan is mijn keuze zeer snel gemaakt.

En zolang we geen werk maken van een totaal nieuw sociaal en ecologisch verantwoord marktsysteem - zolang producten niet aan hun echte kostprijs worden verkocht, zullen de problemen alleen maar erger worden. Wat is bij voorbeeld de echte kost van onze vakantiereizen per vliegtuig ?

Tot daar mijn preek op maandag.

My apologies to my English speaking readers. I was too impatient (and too furious) to take the time to translate this post. The gist of it is that God has been replaced by the Mammon of free market economy and profit, and that people aren't even aware of it.

No comments: